Budu
cerahkan kulit dan antipenuaan
RAUT
wajah Penyelidik Kanan Alam Sekitar dan Bioproses, Pusat Teknologi Sirim,
Hamidah Sidek kelihatan seperti gadis 20-an walaupun umur sebenarnya adalah 40
tahun.
Apabila
ditanya rahsia awet mudanya, graduan dalam bidang pertanian dari Universiti
Putra Malaysia (UPM) itu berkata, beliau pada mulanya menggunakan produk
kecantikan terkenal.
“Namun
kini saya beralih kepada makan budu setiap kali makan tengah hari dan makan
malam,” katanya.
HAMIDAH
menunjukkan produk kosmetik dengan jenama BK y
ang turut mengandungi budu.
Menurut
Hamidah, dalam kajian yang dilakukannya selama dua tahun bersama 10 penyelidik
Sirim yang lain, makanan tradisional itu mampu mengekalkan wajah muda
seseorang.
“Proses
penapaian budu menguraikan bahan organik kepada peptida dan asid amino yang
menyumbang kepada rasa dan aroma lazat serta mempunyai nilai kosmetik.
“Ia
berkesan sebagai agen mencerahkan kulit dan antipenuaan. Semua ini berlaku
kerana ekstrak marin daripada budu berupaya melawan radikal bebas, merangsang
pertambahan sel kulit dan menggalakkan penghasilan kolagen.
“Ia juga
mampu melindungi kulit daripada sinaran matahari,” terang beliau yang telah melakukan
kajian makmal dan ujian ke atas 25 individu.
Sebahagian
besar individu yang diuji mendapati wajah mereka semakin cerah, bintik jerawat
berkurangan dan menyelesaikan masalah kulit berminyak.
Produk
kosmetik budu Sirim terbahagi kepada tiga iaitu pembersih dan penyegar, krim
kulit dan serum kecantikan kulit. Ia menggunakan jenama BK iaitu Budu Kelantan
atau Budu Ketereh.
“Walaupun
hanya satu peratus ekstrak budu digunakan sebagai bahan asas kosmetik tetapi ia
berkesan kerana komponen itu sudah cukup untuk memberi khasiat kepada
pemakainya.
“Malah
kami kini mengkaji potensi tempe sebagai produk kosmetik,” katanya.
Hamidah
berharap produk BK akan mendapat sambutan daripada pengguna kelak sebaik sahaja
Sirim bertemu syarikat yang berminat untuk mengedarkannya. – MEGAT LUTFI MEGAT
RAHIM
No comments:
Post a Comment