Selamat datang

Selamat datang ke blog saya....semoga apa yang dipaparkan memberi manfaat kepada semua. Mohon maaf atas segala kekurangan. Segala sumbangan untuk membina blog ini amat dialu-alukan...

Monday 21 May 2012

DARI DAPURKU: CREAM CARAMEL

DARI DAPURKU: CREAM CARAMEL: Cream Caramel kesukaan seisi keluarga terutama anak-anak & anak buah. Kalau beli di Bazar Ramadhan ada yang RM2.00-RM2.50sepotong. Hari ini ...

Sunday 20 May 2012

REJAB BULAN YANG MULIA

INSYAALLAH ... kita akan menyambut kedatangan bulan rejab. Daripada Anas bin Malok r.a katanya Rasulullah pernah bersabda mengatakan bahawa Rejab  adalah bulan Allah, Syaaban Bulanku dan Ramadan adalah bulan umatku.
Maksud Rejab ialah bulan Allah  dalam bulan itu dkhususkan untuk keampunan Allah,di haramkan menumpahkan darah .Kelebihan lain dikatakan orang yang berpuasa dalam bulan Rejab akan mendapat  keampunan dosa yang telah lalu, dipelihara  baki kehidupannya serta selamat dari dahaga pada hari kiamat. Wallahuaqlam,,,sama-sama kita beramal

Saturday 19 May 2012

PIALA FA

Bola lagi....

Demam bola melanda lagi...

macam ni la gambar penyokong TRW yang ada di stadium...bersemangat semuanya penonton 80.000...Ramainya....kerajaan negeri dah bagi cuti hari ahad 20 mei. Apa lagi ramai yang pergi menonton. Ada yang naik bas, kereta dan macam-macam lagilah. Ok la sebagai tanda sokongan kepada bola sepak negeri Kelantan yang sedang hangat,

Menang 1 - 0 ke atas pasukan Sime Darby. Tu la, kalah menang adat permainan. Tahniah untuk kedua-dua pasukan yang melangkah ke perlawanan akhir, Tahniah untuk semua penyokong yang di stadium atau di mana-mana saja.
Di kelantan banyak tenpat menyediakan layar besar untuk menonton beramai-ramai di kedai makan, restoren, padang sekolah...meriah sungguh...
bola...bola...bola.

Friday 18 May 2012

hari guru 2012

selamat hari guru untuk semua.... setiap tahun 16 mei ucapan ini pasti kita berikan kepada guru,



Inilah gambar ayahanda dan warga pendidik  (sebahagian) telah diraikan oleh warga pendidik dan PIBG sk Lenga. Bagus sangat-sangat program tu.taklah guru yang dah pencen merasa terpinggir. Nampak ceria cg. Aisah, Cg.Rahim.Cg.Sabtu dan ayahandaku dirai sempena hari guru 2012.Semoga dia orang dan semua warga pendidik dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki yang berkat...besarnya kek,,,,satu kampung boleh makan. Tahniah kepada penganjur,,,
TERIMA KASIH CIKGU YANGTELAH MENGAJAR TULIS,BACA, KIRA DAN MENDEWASAKAN KITA SEMUA,,,

Sunday 13 May 2012

kelebihan budu

nipun artikel tentang budu juga saya copy dari akhbar

Budu cerahkan kulit dan antipenuaan

RAUT wajah Penyelidik Kanan Alam Sekitar dan Bioproses, Pusat Teknologi Sirim, Hamidah Sidek kelihatan seperti gadis 20-an walaupun umur sebenarnya adalah 40 tahun.

Apabila ditanya rahsia awet mudanya, graduan dalam bidang pertanian dari Universiti Putra Malaysia (UPM) itu berkata, beliau pada mulanya menggunakan produk kecantikan terkenal.

“Namun kini saya beralih kepada makan budu setiap kali makan tengah hari dan makan malam,” katanya.


HAMIDAH menunjukkan produk kosmetik dengan jenama BK y

ang turut mengandungi budu.




Menurut Hamidah, dalam kajian yang dilakukannya selama dua tahun bersama 10 penyelidik Sirim yang lain, makanan tradisional itu mampu mengekalkan wajah muda seseorang.

“Proses penapaian budu menguraikan bahan organik kepada peptida dan asid amino yang menyumbang kepada rasa dan aroma lazat serta mempunyai nilai kosmetik.

“Ia berkesan sebagai agen mencerahkan kulit dan antipenuaan. Semua ini berlaku kerana ekstrak marin daripada budu berupaya melawan radikal bebas, merangsang pertambahan sel kulit dan menggalakkan penghasilan kolagen.

“Ia juga mampu melindungi kulit daripada sinaran matahari,” terang beliau yang telah melakukan kajian makmal dan ujian ke atas 25 individu.

Sebahagian besar individu yang diuji mendapati wajah mereka semakin cerah, bintik jerawat berkurangan dan menyelesaikan masalah kulit berminyak.

Produk kosmetik budu Sirim terbahagi kepada tiga iaitu pembersih dan penyegar, krim kulit dan serum kecantikan kulit. Ia menggunakan jenama BK iaitu Budu Kelantan atau Budu Ketereh.

“Walaupun hanya satu peratus ekstrak budu digunakan sebagai bahan asas kosmetik tetapi ia berkesan kerana komponen itu sudah cukup untuk memberi khasiat kepada pemakainya.

“Malah kami kini mengkaji potensi tempe sebagai produk kosmetik,” katanya.

Hamidah berharap produk BK akan mendapat sambutan daripada pengguna kelak sebaik sahaja Sirim bertemu syarikat yang berminat untuk mengedarkannya. – MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM








pengusaha budu

Artikel ni saya jumpa dalamakhbar ..sapa yang nak guna ambilah...
BUDU sangat sinonim dengan masyarakat Kelantan. Dikatakan, hampir setiap keluarga di negeri itu mempunyai sekurang-kurangnya sebotol budu di dapur mereka.
, walaupun budu merupakan makanan tradisional namun ia mempunyai banyak khasiat tetapi kurang didedahkan.
Budu dikatakan menyumbang kepada kecantikan dan awet muda

Bagi seorang usahawan, Mat Ismail, 57, permintaan budu yang tidak pernah putus itu adalah satu idea perniagaan yang hebat.
Pada tahun 1978, Mat mula membuat budu secara kecil-kecilan di belakang rumahnya di Kampung Geting, Tumpat dengan bermodalkan RM1,500. Beliau menubuhkan syarikat Perusahaan Warisan Ketereh dan menggunakan biji ketereh sebagai tanda niaganya.



Contoh rumusan kerja kursus sejarah 2012
Rumusan

Sebagai rumusan, dari segi tajuk kajian yang dipilih dapat membantu saya sebagai pelajar untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang produk tempatan khususnya Budu Cap Ketereh .. Melalui tugasan ini saya memahami perlunya kerjasama dan kerja berpasukan untuk mengumpul maklumat demi menyiapkan tugasan ini. Selain itu kegigihan pengusaha kilang ini amat-amat saya kagumi dan patut dicontohi oleh semua pihak... Kita perlu berbangga dengan usaha-usaha penduduk tempatan khususnya En.Mat Ismail bin Jusuh yang berusaha mempertahankan makanan warisan ini. dalam mengeluarkan sesuatu produk yang mampu menjana ekonomi setempat serta menyediakan peluang pekerjaan kepada orang tempatan.





Penghargaan

Saya amat bersyukur kerana dengan izin Allah dapat menyiapkan tugasan kerja kursus sejarah ini dengan sempurna dan lancar.Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk merakamkan ucapan terima kasih kepada kedua ibu bapa iaitu Tn.Hj. Kamarudin Bin Mat dan Pn. Hjh. Normala Bt. Abd Rahman yang banyak memberi dorongan dan bantuan daripada segi idea, maklumat, kewangan dan sokongan moral dalam usaha menyiapkan tugasan ini.

Tidak lupa juga kepada En. Abd.Hakim Bin Lukman, iaitu guru mata pelajaran Sejarah kelas saya yang telah banyak memberi tunjuk ajar dan bimbingan dalam menjayakan kerja kursus ini.

Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Pengurus Besar Kilang Budu iaitu En. Mat Ismail Bin Jusuh kerana membantu saya dalam kajian ini termasuk membekalkan pelbagai makmumat dan dokumen yang diperluan.

Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada para rakan sekelas iaitu Nur Ain Bt.Abd Manaf . Quratul Ain Bt Abdul Malik dan  Wan Rafidah Bt Wan Rajuha yang turut membantu serta berkongsi pelbagai bahan seperti majalah, akhbar dan sebagainya. 

Tidak ketinggalan juga ucapan jutaan terima kasih diberikan kepada  pihak Pusat Sumber SMK Mahmud  Mahyidin dan kakitangan Perpustakaan Awam  negeri Kelantan yang turut membantu saya mencari bahan bagi melaksanakan kajian ini. Segala jasa dan sumbangan yang telah diberikan oleh semua pihak amatlah dihargai




Saturday 12 May 2012

NORMALA ABDUL RAHMAN (GURU BM/SEJARAH): Nasi kerabu....ni la sarapan pagi yang popula...

NORMALA ABDUL RAHMAN (GURU BM/SEJARAH):


Nasi kerabu....

ni la sarapan pagi yang popula...
: Nasi kerabu.... ni la sarapan pagi yang popular di pantai timur...tapi biasanya bila-bila masapun boleh makan Cuma saya ni tak pandai...



Nasi kerabu....

ni la sarapan pagi yang popular di pantai timur...tapi biasanya bila-bila masapun boleh makan Cuma saya ni tak pandai buat. makan pandailah,.kalau makan nasi ni  agak lengkaplah menu kita tau... Ada ulam (kerabu ..) nasi, yang tak ada dalam gambar ni lauknya. Boleh pilih nak makan dengan lauk apa. Ayam bakar,ayam goreng, ikan bakar/ikan goreng. Dagingpun boleh juga tau. Daging bakar biasanya. Tambah telur masin atau ikan kering. Kerabu tu bolehla pilih ulamanyang kita suka. Kat tepi rumah ni adalah pokok serai kayu, kesom, dan bunga telang. Bunga telang tu  ialah pewarna asli untuk membirukan nasi. Tak letak pewarna tiruan bahaya...

ada lagi yang diperlukan iaitu sambal ikan dan kuahnya atau di klate orang panggil tumis. Satu lagi...sudah tentulah budu,,Ulaman tu boleh ikut citarasa sendiri. Contohnya tauge, timun, bunga kantan dan juga serai ...selamat menikmati nasi kerabu ya...



EMMMM... tengoklah haiwanpun tau berkasih sayang...gajah ni tak boleh pimpin tangan bila berjalan tapi tetap berpimpin..berpegang ekor...ok juga kan.

Agaknya nak pergi sambut hari ibu..

Tuesday 8 May 2012


Ku sangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari....  
Begitulah ceritanya hari ini... Pagi tadi cuaca ok  je. tidaklah panas tapi,tenghari hujan turun dengan lebatnya, Alhamduillah,,Rezeki Allah
 kelas ulangkaji pagi jam 7.00 pagi (3c) terpaksa dibatalkan kerana ketiadaan bekalan elektrik diblok mereka...frust juga. Exam dah dekat. Budak-budak ni masih main-main lagi. Kerja kursus sejarah ramai yang tak siap lagi..ish..ish..ish

pagi=pagi lagi dah ada 3 program iaitu  ujian PISA ..(APA TU) I PUN TAK FAHAM,, untuk matematik. Satu lagi ujian bahasa Inggeris on-line untuk guru-guru bahasa Inggeris  yang dikelolakan oleh Univ.Cambridge ( dengar ceritanya) semoga semua rakan-rakan lulus dengan cemerlang...Kononnya guru-guru B.Inggeris di kelantan ni mengajar  bahasa tersebut mengginakan dialek Klate yang ni I NO COMMENT.(jawapan selamat)

Ada satu program lagi...pendaftaran pelajar-peajar baru tingkatan 6 sains. Selamat datang ke Smkmm dan tahniah. Dengar cerita ramai lagi yang tidak mendapat tawaran dari mana-mana institusi. Bersabar. Berdoalah..Insyaallah kalau ada rezeki tak ke mana. Tapi yang lucunya macam-macam fesyen rambut pelajar lelaki..hahaha..macam pelakon KOREA/JEPUN. Gelihati melihat gelagat mereka. Baru 5 bulan meninggalkan alam persekolahan berubah sakan...Remaja katakan,,,Ramai juga yang mendaftar masuk,,sibukla guru-guru tingkatan 6. Bonda tak ada  kerana berada di India. Esok bersambung lagi...I tegur juga pelajar-pelajar yang menggayakan fesyen rambut tidak kena dengan status mereka sebagai seorang pelajar,,,dia orang hanya tersengih-sengih aje..

 

Saturday 5 May 2012

MEE BANDUNG MUAR
       Sedapnya.....kalau nak tau inilah Mee Bandung Muar (muo)
Lama tak pekena yang original/Sebab kalau balik kampung tak penah berkesempatan ke bandar Muar. Biasanya saya lebih suka melepak di rumah saja. Kalau nak buat meem bandung ni, Saya guna rempah segera yang dibawa khas dari muo. Rempah segera ADAMI biasanya menjadi pilihan keluarga namun terpaksa diubahsuai dengan selera pantai Timur...manis la sket. Tu yang lari tema sket,,




































SEMAKAN UPU....




Semakan keputusan kemasukan ke IPTA/Politeknik premier untuk calon-calon lepasan SPM / setaraf untuk sessi 2012 boleh dibuat mulai esok.... Bila,,,esok la iaitu 7/5/2012. Pukul berapa ya,,,pukul 12.00 tengahari. Boleh sms ke talian 15888. Caranya taipkan UPU jarak RESULT jarak dan taipkan no i/c anak-anak ya. Seterusnya hantarkan ke 15888. Dapat la resultnya.... Kalau berjaya tahniah dan bersyukurlah. Yang gagal insyaallah rezeki ada dimana-mana, teruskan usaha.


       Berdebar-debay ya....solat hajat mohon pada yang maha Esa dan maha mengetahui...boleh  juga semak melalui laman web kementerian pendidikan,,,pilih yang mana mudah dan cepat.


Semoga  berjaya semua anak-anak,didik..terutamanya anakanda Abdul Hakim/

Thursday 3 May 2012

JJOKIR MINDA: Cara Membuat Budu

JJOKIR MINDA: Cara Membuat Budu: Cara Membuat Budu Bahan-bahan 1 kg ikan bilis Garam kasar secukupnya Segenggam asam jawa (isi sahaja) Nisæ/gula melaka/manisan Cara-cara ...



Sebenarnya  saya tengah kumpul bahan untuk anak-anak pelajar yang sedang menyiapkan tugasan kerja kursus sejarah PMR yang memilih tajuk makanan iaitu Budu. Saya nak buattentang BUDU CAP KETEREH yang popular di kelantan ni,,
CUTI..


Cuti lagi...ok juga untuk rehat minda dan bersantai bersama keluarga. 3 hari cuti tau. Sempena hari Wesak yang jatuh pada hari sabtu 5/5/12.







Banyak perkara yang nak dilangsaikan. Tengahari tadi sempat juga menghadiri majlis kesyukuran seorang sahabat yang baru naik rumah dan akan mngerjakan umrah pada 28/5/12. Selamat berangkat ke bumi ambiya. Rindu untuk ke sana lagi. Insyaallah jika di panjangkan umur,dimurah kan rezeki